Alternativ till att fira jul - det saliga bytet

"Vad gör man om man är en barnfamilj och inte längre vill fira jul?" Det är en fråga som fler och fler ställer sig - hur gör man rent praktiskt om man av en eller annan orsak inte längre vill åka med i den kommersiella, ekonomiskt enormt påfrestande glitter och glam-karusellen? 

Här kommer några praktiska tips och idéer som alla kan bidra till att man verkligen upplever att man inte gör något nerköp (vilket man INTE gör) då man lägger ner julfirandet helt. Det kan vara ett spännande äventyr för hela familjen att göra denna övergång - bara man har lite fantasi och förstår att man inte bara kan sluta med något utan att samtidigt börja med något annat. Varje nej-sida måste få en ja-sida så att det blir ett saligt byte - precis sådan som vår underbare Gud är - Han tar vårt skräp och ger oss sina juveler! :D 

Vi börjar med 7 tips om hur man överlever fullovet utan att fira ful.

Tips nr 1. LEOS Lekland.

Har man yngre barn kan det vara svårt att bara sluta med något som man under många år har byggt upp i deras sinne som en riktig fest för dem. En räddare i nöden är då underbara LEOS lekland som faktiskt har några timmars öppet på fulafton - passa på att leka med barnen - för chansen är dessutom stor att lekhallen just denna dag är ganska tom på folk, så man kan verkligen inta stället, ta ut svängarna och ha riktigt kul tillsammans - hoppa i hoppborgar och på studsmattor, klättra, spela innebandy, åka rutchkanor, spela JÄTTE-schack på golvet, skjuta bollar på varann mm, mm. Maten fixar man i deras öppna restaurang där det finns alltifrån hamburgertallrik, pannkakor med sylt och vispgrädde till chicken nuggets och grekisk sallad - något för alla med andra ord :) Samt såklart godis, godis och ännu mer godis - ett riktigt sockerparadis ;)

 

TIPS! Fram t.o.m. fulafton 2017 kan man köpa årskort på LEOS lekland för halva priset! Perfekt för alla, och ett tips till barnvaktande far och mormödrar/-fäder. ;) Nej - jag är inte sponsrad av Leos Lekland  - jag bara gillar att de har öppet när de har öppet :)

 

 

Tips nr 2: Gör en Grillutflykt!

 

 

 

Ta med familjen ut i naturen (snön om det finns), grilla lammkorv, bygg ljuslyktor och ha det jättemysigt. Klä på er varmt bara, så går det att vara ute några timmar utan att dö av köld...

 

 

 

 

 

Tips nr 3. Ta ett morgondopp i Badhuset. 

 

I Kalmar har de öppet på fulafton mellan 07-10 och fuldagen och annandagen mellan 10-18.

 

 

Tips nr 4. Spela Sällskapsspel 

Mitt bästa tips: BOGGLE - hitta så många ord som möjligt på 2 minuter i en burk med bokstavstärningar.

 

 

 

 

 

 

 

Ett annat speltips från min väninna Gunn är det hon kallar "Tågspelet" "Ticket to a ride" - bygger järnvägar i Europa och tar sig fram.

 

Tips nr 5. Lek Lekar 

Syns jag om jag gör så här?

som t.ex. kurragömma i sitt eget hus - roligare än man först tror.

"Syns jag om jag gör så här?" /Björn

 

 

 

 

 

 

Tips nr 6. Pussla.

 

 

 

Det finns väldigt trevliga runda pussel med motiv åt alla håll som man kan pussla tillsammans runt ett bord :) Sätt på lite trevlig filmmusik i bakgrunden, bulla upp med frukt och annat gofika och börja pussla medan ni samtalar om allt mellan himmel och jord. Också roligare än man tror.

 

 

 

Tips nr 7. Res utomlands om ni har råd.

Jag menar - vad slår en gemensam utlandsresa till något soligt ställe medan eländet pågår härhemma. Då slipper man ju alltihop om man bara kan undvika ett hotell som gör ett stort nummer av att det är jul... annars, sprid ut saker att göra över hela fullovet, så familjen gör kul tillsammanssaker med jämna, planerade mellanrum.

Vi körde varannan dag aktivitet, varannan vila första vintern, men allteftersom minnet av fulen avtar blir det som tur är mindre och mindre nödvändigt med sådana här "kompensationsaktiviteter".

Ändå kan det vara skönt för barnen att faktiskt kunna svara något kul på första frågan i skolan efter lovet "vad fick du i fulklapp". Att då kunna säga att man har både bowlat, gått på lekland och badhuset, bio, grillutflykt och haft en fantastisk tid tillsammans som familj - då har man oftast MER att komma med än de flesta som firar jul. För till syvende och sist handlar ju folks julfirande om habegär, prylar och frosseri - INTE om gemenskap. "Gemenskap" är bara en ouppnåbar önskedröm, en klisterlapp som man stryker på sitt firande och använder för att försvara allt det där andra som är det verkliga innehållet. Där får oftast inte Jesus plats och får Han det tvingas Han konkurrera stenhårt med fulgranskulorna, glitteret fulskinkan, fulmusten och inte minst fulklapparna.

Vår familj har slutat fira jul :D

Sista gången vi gjorde det var 2010-2011 någon gång (jag minns faktiskt inte riktigt). Första året vet jag i alla fall att vi tyckte vi borde hitta på något annat, lite aktivt, så vi inte bara satt hemma och "ofirade", för då skulle det ju kännas som om vi "förlorade någonting" vilket vi ju - i alla fall teologiskt - var övertygade om att vi inte gjorde. Men man är ju bara så van vid att träffa sina nära och kära, och så kulturellt inställd på detta med alla granar och gräsliga kulörta lyktor överallt, och risken fanns ju att det skulle kännas lite "mörkt", så vi hängde upp en ljusslinga lagom till Chanukka (som vi inte firar så omständligt) och på fulafton for vi till en kompis' just då tomma uthyrningsvilla där vi sov över och spelade WII-rallyspel hela familjen.

Kommande år har vi använt oss av Leos Lekland (vilket vi nog gör i år också trots att barnen är väldigt stora nu) men numera känns det överhuvud taget inte svårt att vara utan julen - man vänjer sig vid allt bara man har bestämt sig :) Jag frågade vår yngste son (nu 14 år) om han tycker det är jobbigt att vi inte firar jul, om han saknar firandet, och om det känns svårt att vi ska vara så annorlunda mot inte bara "normalsamhället" utan även annorlunda mot de flesta andra kristna, och efter några sekunders betänketid sammanfattade han:  "Det skulle kännas konstigt att börja fira jul nu och det vi gör är ju rätt!"

Det är viktigt att ha en öppen dialog om familjens gemensamma traditioner och då fokusera på möjligheterna och inte bara på det man ska "sluta med" utan även på vad man vinner och vill "börja med" för annars hamnar man i en rävsax.

Short version:

1. När vår resa började sade jag "Jag vill inte fira jul fler gånger - för julens rötter är hedendom och att mixa tillbedjan av Bibelns Gud med avgudadyrkan, tomtar och troll är en styggelse enligt Bibeln. Vi kan resa utomlands för pengarna istället."

2. Vår dotter sade: "Jag förstår, mamma, men bara en sista jul, så kan vi sluta sedan."

3. Vi släpade in granen en sista gång och efteråt sorterade jag ut allt krimskrams som skänktes till Röda Korset.

Short version slut.

 

Julgransbål och Jeshuas födelse

Ja, jag vet att vi borde ha gjort ett demonstrativt bål av skräpet som vissa av våra numera icke-julfirande vänner har gjort, men jag kom på den möjligheten först efteråt. Vi gjorde oss också av med ganska många gardiner och dukar som jag använt i detta syfte. Saker jag behöll: Uppsättningen med Barbiedockor föreställande Josef, Mirjam, Jeshua, herdarna och några visa män från Österlandet (f.d. svenska fotbollsspelardockor med en sparkfunktion inbyggd i sina högerben) eftersom vi VERKLIGEN INTE har slutat fira Jeshuas födelse - vi bara gör det när Han egentligen föddes istället - sannolikast under Sukkot, Lövhyddohögtiden. De vise männen "gick in i huset och fick se barnet med Maria, dess mor" (Matt 2:11) men inte förrän kanske 18 månader senare*, så dessa dockor passar egentligen inte in i "lövhyddan" som vi kallar denna dekorativa lekstuga - Jeshua kom ju och "tältade bland oss". 

Folk kommer fram till olika saker här, beroende på hur man tolkar bibeltexten rörande Mirjams (Marias) kusin Elishevas (Elisabets) graviditet - om Mirjam besökte henne i årets sjätte månad, eller om Mirjam besökte henne då Elisheva var i sin sjätte graviditetsmånad. Man kan förstå bibeltexten på flera sätt beroende på sitt eget utgångssynsätt och hamnar då antingen på våren eller hösten. Jag tror mer på hösten och lägger mig inte i när du väljer att fira Hans födelse - med förbehållet att jag har rätten att uttrycka min bestämda åsikt: Bibelns Jeshua passar, hur man än räknar, absolut inte in på vintern i "julen" som tyvärr är inget mindre än förklädd Baalsdyrkan :( Hövva!

Den som gräver finner svar och jag tillhör dem som tycker att det är ROLIGT när jag blir mot- oh överbevisad - förutsatt att detta gör att bilden i mitt teologipussel klarnar och blir tydligare. Det är värre när människor försöker klämma in gamla eller nya osanningar i pusslet, eller lägger de redan givna bibeltextbitarna fel, då blir bilden otydligare och hela pusslet mer förvirrat. Meningen är ju att vi ska hjälpa varandra att gå från klarhet till klarhet - inte varken nöja oss med gamla traditioner eller modern laglös, karismatisk skåpmatsteologi :D

 

 

 

Alla teologiska bitar passar inte - reformationen är inte över och vi har ett väckelsearbete att genomföra.

 

 

 

Jag har också bevarat en träskål med tillhörande snidade sked som jag ärvt efter mormor och morfar som jag numera använder övriga tider på året till att ha nötter i, men absolut inte ställer fram vid "jultiden" eftersom jag inte vill att den i fortsättningen ska förknippas med denna styggelse :D (Jag gillar ordet "styggelse" - det är så tillfredsställande, osande uttrycksfullt utan att vara en vanlig banal, ful svensk svordom!)

Mer om JEHOVAHS juveler; de bibliska högtiderna

I dem är det inte tillnärmelsevis lika svårt att "klämma in Jeshua" för där passar Han som hand i handske, i Sina egna bibliska, av Fadern instiftade högtider, som förebildar och är en "skuggbild av Bibelns almanacka och agenda - både redan uppfyllda och kommande event som JEHOVAHS ställföreträdande död och uppståndelse (Pesach, den bibliska påsken), lagen skrivs i Guds folks hjärtan (Shavuot, Pingsten), uppståndelsen från de döda vid den sista basunens ljud (trumpethögtiden Yom Teruah), domen av nationernas får och getter (Försoningsdagen, Jom Kippur) samt Lammets bröllopsfest och Tusenårsriket (Lövhyddohögtiden, Sukkot). Hallelujah, man kan ju bli lycklig för mindre!!

Jag ska skriva mer om hur man kan "fira" och "kommemorera" de bibliska högtiderna så småningom. Bara förslag - för Paulus är väldigt noga med att vi troende inte ska lägga oss i HUR andra troende firar de bibliska högtiderna, vad vi firar med för sorts mat eller så:

Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller när det gäller högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är en skugga av det som skulle komma, men själva verkligheten är Kristus. Kol 2:16-17

Han skriver dock ett varningens ord angående att fastna i mänskliga traditioner kring vårt firande, t.ex. fariseernas surdeg som är synonym med religionen kristendomens och religionen judendomens traditioner kring de bibliska högtiderna:

Se till att ingen fångar er med den tomma och förrädiska filosofi som bygger på mänskliga traditioner och världsliga makter och inte på Kristus. Kol 2:8

Men DET ÄR EN FRIHET att "kommemorera" de bibliska högtiderna. De flesta av dem kan man ju inte "fira" i ursprunglig, biblisk bemärkelse - bara "gör detta till minne av Mig" typ. Läsa Bibeln tillsammans, laga god mat, bryta brödet med varandra runt familjens middagsbord, kanske leka lekar, äta godis och spela spel. Det är fantastiskt och en välsignelse att alla våra barn är med på tåget och i bästa fall (oftast) uppskattar eller i värsta fall åtminstone står ut med det vi gör - det är ju inte alltid man som förälder lyckas göra saker så enastående underhållande. Men vi är så noga vi kan med att inte krångla till saker för mycket eller "tvinga" för det är BARA kontraproduktivt. Vår bön är att vi ska få ta emot dem med deras kommande familjer och våra kommande barnbarn och tillsammans fortsätta detta bibliska firande så länge vi lever, för detta saliga byte har berikat oss SÅ enormt :)

Det finns djup i JEHOVAHS godhet och dess gränser inget ser.

Det finns värme i Hans domslut mer än någon frihet ger.

Det finns underbar förlossning i det blod som göts en gång.

Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång!

Tja, detta blev ju lite rörigt, men ska blogginlägget komma innan fulafton så får jag nog lägga ut det i detta skick :) "Från Jeshua till er alla: En riktigt God och julfri Vinter!"

 

* "När Herodes insåg att han hade blivit lurad av de vise männen blev han ursinnig, och han lät döda alla pojkar i Betlehem och hela dess omgivning som var två år eller yngre, detta enligt tiden som han noga tagit reda på av de vise männen." Matt 2:16

17 dec 2017