Oppositionen i det palestinska Jordanien

Hebreiska Röster #34

Apartheid Jordan

I detta avsnitt av Hebrew Voices talar Nehemia Gordon med Mudar Zahran, generalsekreterare för den jordanska oppositionskoalitionen - en ortodox muslim som förespråkar separation av moské och stat. Enligt Zahran är Jordanien egentligen en palestinsk stat där den stora majoriteten av befolkningen behandlas som andra klassens medborgare i det land de är födda. Jordanskfödde Zahran lever för närvarande i exil i London då livstids fängelse väntar i Jordanien på grund av hans frispråkiga motstånd mot apartheidregimen som styr landet.

Zahran börjar med att förklara de turkiska, ottomanska och brittiska ockupationerna av Jordanien och Hashemiterna som för närvarande styr där. Denna grupp på 87 beduiner regerar över åtta miljoner människor (främst palestinier) utan att ge dem rättigheter eller representation. Zahran översätter ett populärt ordspråk bland palestinier i Jordanien, "Israel är barmhärtigare."

Då han förklarar att amerikanska beslutsfattare endast kommer att tala med Hashemiterna och Muslimska brödraskapet uppmanar Zahran amerikanska lyssnare att kontakta sina kongressrepresentanter och uppmana dem att kommunicera med den jordanska oppositionskoalitionen. Zahran är rättfram med att hans koalition vill ha makt i Jordanien - makt att hedra och utöka fredsavtalet med Israel, att stänga ner islamistiska grupper i Jordanien och utvidga kriget mot terrorismen.

Återigen talar de på engelska, men sammanfattning på svenska står här ovan så det är bara att vässa öronen och lyssna ändå :)

 

 

9 maj 2017