Avinu Shebashamayim - en sång som berör

Idag är det Högsabbat enligt den bibliska almanackan - sista dagen i det Osyrade brödets högtid :) Vi minns Yeshuas död och uppståndelse, lärjungarnas skräck och de döda som, förutom Yeshua, uppstod och visade sig för många. Allt detta hände i landet Israel. Allt av värde, som väntar på att hända, kommer att hända i landet Israel. Landet, landet - det så viktiga landet. Därför är dagens sång från Israels land:

Denna version av Avinu Shebashamayim (Fader vår) från 1948 är något av det starkaste jag har hört! Sången leds av några unga män, i Hurvasynagogan i Jerusalem, som återinvigdes 2010 efter att ha legat i ruiner under 67 år. Flera andra versioner av denna sång finns på YouTube, men denna är bäst, alla kategorier, kanske för att att den verkligen sjungs med hjärtat? Fantastisk är den i alla fall!

Sången beställdes och skrevs från början som en bön av två av judendomens överrabbiner i samband med att staten Israel bildades 1948. Då när landet började sin profetiska återuppbyggnad. Landet Israel. Israels land - YHVH:s land!

Melodin är nyare - den skrevs av Sol Zim 1988 inför staten Israel's 40-årsjubileum. Ofattbart att staten är så ung!?! Hur har den kunnat växa sig så stark på, inte ens, 70 år och hela tiden under enorm press av brinnande, ofattbart hat! 

Nåväl - både jag och min hulde make älskar att lyssna på denna sång - den vidrör våra hjärtan, på ett sätt vi inte riktigt kan förklara, liksom på ett djupare plan. Den smärtar och drar i anden på ett riktigt bitterljuvt sätt.

Vi talar väldigt lite hebreiska, än så länge bara enstaka ord, så vi förstår inte texten när vi lyssnar på den, men en svensk översättningen lär lyda ungefär så här:

Fader vår som är i himlarna - Israels beskyddare och befriare; välsigna Du staten Israel som markerar gryningen av vår befrielse. Beskydda dem under Din kärleks vingar. Bred ut över dem Din fridsdräkt. Sänd Ditt ljud och Din sanning till dess ledare, officerare och rådgivare och led dem med Ditt goda rådslag.

O, YHVH styrk dem som försvarar vårt heliga land. Giv dem frälsning och krön dem med seger. Etablera frid i landet och en evig glädje för dess invånare.

Kom ihåg våra bröder; hela Israels hus i varje land av deras förskingring. Låt dem snabbt vandra upprätt till Sion, till staden Jerusalem, deras boningsplats, som det står skrivet i Torahn av Din tjänare Mose: "Även om du är kringspridd till jordens yttersta gräns ska YHVH din Gud därifrån församla dig."

YHVH, din Gud ska föra dig till dina fäders land och du ska bo där. Förena vårt hjärta i kärlek och vördnad för Ditt namn och till att hålla allt i Din Torah. Träd fram i Ditt härliga majestät över alla invånare i Din värld. Låt allt som andas proklamera: YHVH, Israels Gud är Konung, Hans majestät regerar över allt.

Amen

 

Vill du höra en annan, nästan lika fantastisk version av denna sång? Gå in på http://www.kcplay.se/Archive/Video/964469123018 och hör en fantastisk svensk tjej sjunga den under en festkväll med Israels ambassadör närvarande, på Örebro Kristna Center (med början 20:20 in i programmet). Med all inlevelse och med röstresurser som få gör hon denna svårsjungna sång till en given klassiker. Tyvärr vet jag inte varken vad hon heter eller hur jag ska direktlänka till den, men missa inte tillfället att höra även hennes version, för den är verkligen helt underbar.

 

YEHOVAH välsigne och bevare dig.

YEHOVAH låte Sitt ansikte lysa över dig och undervisa dig.

YEHOVAH vände Sitt ansikte till dig och give dig SHALOM

I Yeshuas heliga namn - Amen!

 

Chag Sameach - Glad högtid!

30 apr 2016