Sabbatsfirande växande trend

Sabbatsfirande växande trend

En gräsrotsrörelse utan tydliga ledare som "ploppar upp" som svampar. Så kallar de personer som Dagen har pratat med om det växande fenomenet att fira sabbat på lördagen.

Nyheter

Hos familjen Stenfeldt i Uppsala inleder man fredagskvällen med att äta lite extra gott tillsammans. Inget ovanligt i det, men här får måltiden markera inledningen på sabbaten.

- Det handlar snarare om en inställning, vi gör det i hjärtat, förklarar Per Stenfeldt.

- När vi lagt våra barn läser vi veckans text. Judarna har en indelning av Moseböckerna som man går igenom på ett år. Vi försöker förstå hur det nya förbundet hänger ihop med det gamla och hitta messianska profetior. Det stärker tron.

Undviker arbete på lördagar

På lördagen försöker de undvika arbetssysslor om det inte är nödvändigt. De förläggs i stället till söndagen.

-Det är kyrkan som gjort söndagen till vilodag, men Gud har bestämt lördagen till det. Så ser jag det.

Per och hans familj är med i Korskyrkan i Uppsala och det vill de fortsätta att vara. Syftet med deras sökande av "bortglömda högtider" är att stärka gemenskapen i församlingen menar Per.

-Det är det som är vår attraktionskraft. I dag är det oftast ingen bra gemenskap i församlingarna, det är mycket ytligt snack. Högtiderna kan vara en hjälp att förstärka den.

Per har svårt att förstå varför kyrkan bestämde att man skulle sluta fira vissa av de gammaltestamentliga högtiderna.

- De har felaktigt kallats judiska högtider. Det står ingenstans att vi ska sluta fira dem. Det finns en otydlighet kring detta och man kan nog känna sig lite lurad.

Finns överallt i landet

Kristna som börjat fira sabbat finns det lite varstans i landet, men de har inte gått samman till någon förening och det tycker inte Per att man bör göra heller. För honom får det gärna fortsätta vara en "familjebaserad gräsrotsrörelse".

- Det ploppar upp som svampar utan tydlig ledare. Det är ett kännetecken på att det är något vettigt tycker jag, att det inte är någon som hittat på att "nu ska vi göra så här". Outtalat vill vi inte heller ha en människa som ledare.

Vad tycker du om Messianska föreningen Shalom?

-Många har en hatkärlek till dem. Jag är inte helt överens med hur man väljer att uttrycka vissa saker, men tycker att de har gjort mycket positivt, sprängt vallar och sagt saker som inte får sägas i kyrkan.

Edward Thomas kommer inte från frikyrkan som Per Stenfeldt utan är präst i Svenska kyrkan. Han började söka de hebreiska rötterna för ett år sedan och upptäckte snart att det fanns det fler som gjorde.

- Det verkar som att det sprider sig ett intresse över samfundsgränserna, säger han.

-Vi har en bibelstudiegrupp som träffas på fredagar, delar en måltid tillsammans och läser Bibeln, både Nya och Gamla testamentet. Det är vanliga kristna som har upptäckt något som tappades bort.

Han vill inte förknippas med MFS och det förnekande av Jesu gudom som han menar att de står för.

- Det är synd att de har fått någon slags patent på sabbatsfirande och att många förknippar det med avfällighet. Jesus och apostlarna firade själva sabbaten, men som det var för Luther så kastar man bort det som man själv inte är bekväm med.

Det faktum att Edward Thomas är präst i Svenska kyrkan ser han inte som något problem. Tvärtom, skulle han vara på fel spår skulle han få veta det.

- Jag har en bra chef som skulle säga till om det var något han tyckte var avfälligt.

"Fick aldrig något klart svar"

Tomas, som egentligen heter något annat, är med i en bönegrupp där man firar sabbatsmåltid varje fredag. Hans intresse grundar sig i att han aldrig fick svar på hur en kristen bör leva.

- What would Jesus do, det är väl det som är grunden, säger Tomas.

-Personligen har jag inte sett något bibelord om att vi ska flytta sabbaten från lördagen till söndagen. Det är något som skedde långt senare av helt andra orsaker än att Jesus ville det. Han firade ju själv sabbat.

I tre år har han läst teologi, men tyckte inte att han fick svar på hur man bör leva som kristen.

"Kärleksbudet gäller"

-Jag frågade både docenter, doktorer och andra om detta men fick aldrig något klart svar. Vissa säger att det endast är kärleksbudet som gäller, andra säger tio Guds bud.

Tomas vet åtminstone 5-6 grupper i Uppsala som också firar sabbat.

-Det finns ju på många olika orter, det ploppar upp lite här och var.

Precis som Edward och Per jämför också Tomas sökandet med Luther.

- Då hade kyrkan gjort på samma sätt i 1500 år. Hade jag levt då hoppas jag att jag också hade vågat säga ifrån. Jag tror att Gud kan upprätta sin kyrka i olika steg.

Ser du någon risk med att man drar sig mot judiska traditioner?

- Jo, det finns väl en risk om någon tror sig ha upptäckt något nytt och plötsligt har alla andra fel. Jag ser detta som ett komplement och inte som en ersättning. Man ska inte gå ur kyrkan och starta något eget. Det vore tråkigt om det skulle leda till schismer.

Här tar Dagens artikel slut och mina länkar tar vid:

Länken till Dagens artikel än en gång: http://www.dagen.se/sabbatsfirande-vaxande-trend-1.140366

Ytterligare en länk till Aletheia där Daniel Forslund kommenterar Dagens artikel på ett mycket vettigt sätt: http://aletheia.se/2011/08/12/aletheias-grundare-darfor-firar-jag-sabbat/

 

24 aug 2018