The Messianic Disneyland of planet earth

"Shalom, torahfans!"

Dessa predikanter. De kommer och går, gör oss förargade eller nyfikna, får oss att se och lära oss nya saker, hoppas på nya saker, uppenbarar insikter och skapar förtret. De pratar för långsamt, för högtravande, för allmänt, för ytligt, för hårt, för mjukt, för strängt eller bara om fel saker. Definitivt nästan alltid om helt fel saker.

Jag har skrivit detta inlägg om mina favoritpredikanter. Nu säger du att "man inte ska ha några favoritpredikanter. Man ska hålla sig till bara Jesus". Ja men så bra - då kan du ju sluta läsa här och övergå till att läsa bara Bibeln istället :)

Ni andra, som också har favoritpredikanter: här kommer min lista över alla de mänskliga, ofullkomliga, heliga, fullkomliga män vars undervisning jag med glädje har lyssnat till och lärt mig mängder av, under de senaste fyra åren eller så (lite beroende på när du läser detta inlägg). Jag vill påpeka att jag självklart inte håller med alla mina favoritpredikanter om ALLT de säger, men det vore ju också konstigt, vem håller med någon annan om allt? Ingen. Men här kommer de nu i fallande ordning:

Shalom, Torahfans; I'm Michael Rood

 

Min storfavorit Michael Rood är "the Messianic Matador" of Hebrew Roots. Han är världens främste kronologist och har skrivit  och sammanställt de fyra evangelierna, apostlagärningarna och uppenbarelseboken i kronologisk ordning i sitt livsverk "The chronological gospels" som jag och några vänner håller på att översätta till svenska (men det tar tid - då vi alla är upptagna med mycket annat - våra jobb till exempel). Läser du engelska böcker är den mitt mest fantastiska boktips näst efter hela Bibeln - bara introduktionen är matnyttigare än många pastorsutbildningar i sin helhet - detta enligt vissa pastorer som skriver och tackar honom för boken. Jag håller med. Jag ger bort den till höger och vänster för den är verkligen värd sin vikt i guld. Köp den här så börjar kalaset vid leveransen! :D

Annars ser jag honom mest på YouTube och älskar alla specialuttryck han svänger sig med, alltifrån hans standardinledning: "Shalom, Torah-fans!" till hans standardavslutning: "...and I'll see you when the smoke clears". Han har bara tre teologiska principer när det kommer till bibelläsning:

"Sammanhang, sammanhang och sammanhang."

Detta är också oerhört betecknande för all hans undervisning - han hoppar sällan hit och dit för att virka ihop en egen teologi kring ett ämne - istället undervisar han om texterna i deras sammanhang (och förklarar NT:s texter utifrån GT:s ljus), ett sätt att läsa Bibeln som gör att man faktiskt förstår vad texterna betyder, istället för att få sig serverad en grekiskt filosofisk tolkning som gör att man måste blunda för vissa bibelord eftersom man då inte ägnar sig åt "summan av Guds Ord - som är sanning!" (det är så sekter skapas). Betecknande för hans undervisning är också hans oerhörda fokus på Yeshua som: "PROFETEN som Mose förutsade skulle komma, vars ord man blir utrotad ur folket om man inte lyssnar och lyder." Detta är en ganska bortglömd men oerhört aktuell fråga för kristenheten i dag. För om Yeshua var/är "PROFETEN Mose profeterade om" - vem är då "den falske profeten" i Uppenbarelseboken? (Tänk, tänk, tänk.../Nalle Puh)

Michael Rood's ministry håller till i Charlotte, North Carolina, stället han kallar för "The Messianic Disneyland of planet earth", (Planeten jordens Messianska Disneyland) eftersom Hebrew Roots har ett starkt fäste just där. Så självironon är det inget fel på.

Michael Rood råkar heta Rood i efternamn av vad många skulle kunna kalla en "gudomlig slump". Själv kallar han det YEHOVAHS humor; namnet uttalas nämligen exakt likadant som det engelska ordet "Rude" som bland annat betyder "oförskämd, ohyfsad, ohövlig eller grovkornig". Alla dessa ord stämmer ofta in på Michaels predikoattityd - han påminner mest om Johannes Döparen (när han predikade för Herodes) eller Jesus/Yeshua (när Han drev ut månglarna ur templet). I alla fall när han är arg :) Han ber inte om ursäkt, annat än för om han uttryckt sig för milt.

En vän till mig skrev så här om Michael:

"För någon månad sen sa han mitt i undervisningen:

'Sorry, I shouldn't be calling you idiots on TV....morons'.

Jag älskar Michaels Roods sinne för humor."

Därför heter hans hemsida också aroodawakening.tv (A Rood Awakening) för han är en mästare på att göra parodi på sig själv och andra, som en del av sin mästerliga undervisning - ett av skälen till att jag älskar att lyssna på honom. Här nominerar han t.ex. sig själv inför påvevalet:

Michael Rood har ett eget fredag kvälls-program som heter: "Shabbat Night Live" där hans undervisning verkligen är programmets stora höjdpunkt. Han är verkligen inte bara någon sorts clown, utan en grym predikant och en oerhört varmhjärtad person, med bl.a. en omfattande hjälp till fattiga i Israel - han råkar bara hata det onda, samt (med en stor portion humor) kalla det vid dess rätta namn - vilket stör många. Själv önskar han bli MER lik (den arge, frispråkige) Jesus/Yeshua för varje år, så ibland kommenterar han:

"If I didn't offend you now, I didn't do my job!"

Till skilllnad från de flesta andra lägger Michael Rood ut i stort sett all sin undervisning (som han säljer på DVD) gratis på YouTube eftersom "det han fått för intet ger han vidare för intet". Renhårigt och rätt. Men han ska ju också leva så jag rekommenderar varmt att du (efter sabbatens slut) köper några av hans mest fantastiska DVD:er:

  

Jag vet inte varför den råbarkade sanningen gör mig så omåttligt glad. Inget får det att hoppa högre av glädje i mig, än när någon säger sanningen - även när den övertygar mig personligen om synd. Jag känner mig oftast så oerhört tacksam över att jag fått veta att jag är "stadd på en olycksväg" - det betyder ju att Gud har omsorg om mig och vill mitt bästa - dvs att jag ska omvända mig. Så länge det finns liv finns det ju hopp. Min Gud - YEHOVAH - är en Gud som älskar när en syndare omvänder sig och börjar göra det rätta. Det är alltid öppna famnen hos Honom! Som Jim Staley alltid brukar säga: "Truth can only do one thing; set you free!"

När Michael Rood inte är arg är han fruktansvärt rolig - här t.ex. en engelsk word pun, omöjlig att översätta till svenska:

"The saduccees did'nt believe in the resurrection

- that's why they were so 'sad, you see'" :D

En av alla Michaels fantastiska undervisningsserier på YouTube är the Jonah Code som också skulle kunnat heta: "Yeshuas död och uppståndelse" eller: "Hur man räknar till 3":

och här intervjuar han Kent Hovind i ett YouTube-klipp som HAN SJÄLV har döpt till "Michael Rood+Kent Hovind=False Teachers!" Han hedrar överlag dem som hedras bör: Kent Hovind, Ron Wyatt m.fl.

 

Fantastisk att börja med är annars hans undervisning om The Sinai connection. Detta är bibeläventyr på hög nivå:

Om jag finge välja skulle jag ägna all min tid åt att översätta Michael Roods undervisning till svenska. Vill du sponsra mig? Hör av dig.

Och vi ses när röken skingras! ;)

 

Sanningen kan bara göra en sak: befria dig; Jim Staley

Sanningen kan, som sagt, bara göra en sak: befria oss. Detta är Jim Staleys mest frekvent återkommande slogan. Hans organisation heter också: Passion for Truth ministries. Denna sanning till trots sitter han just nu i fängelse pga att han i sitt tidigare yrkesliv sålt försäkringar för ett bolag som "glömde" meddelade sina försäljare att de inte hade täckning för sina löften, vilket är oerhört tråkigt. Märkligt nog hamnade bara Jim i fängelse - inte företagets ägare eller VD. Själv menar Jim att YEHOVAH vill ha honom fängslad av ett eller annat skäl, så trots att han naturligtvis saknar sin familj enormt (fru och sex döttrar) protesterar han inte mot sina ålagda 7 år bakom galler. Orsakerna till domen är han mycket öppen med, och han har "erkänt sig skyldig", så kasta inga stenar, utan undersök själv saken om du vill veta mer om hans situation. Han är inte precis den ende predikant som USA har låst in för att hans budskap är "farligt". OCH han är definitivt INTE någon stomatolleende framgångsteolog som medvetet fifflat undan pengar till sig själv. So far, so good.

På denna blogg är han värd all heder, eftersom han öppnade mina ögon för min identitet med detta fantastiska videoklipp "Identity Chrisis":

 

Kenny Russell

Denne härlige skotske predikant var det som fick mig att bli pingstvän igen efter en längre tids torka och allmän misstänksamhet mot diverse karismatik i den frikyrkliga sfären. Det är viktigt att ifrågasätta - ibland rent livsviktigt - men vi får inte tappa bort sanningens helige Ande längs livsvägen - då begår vi ett enormt misstag.

För det är Anden som ska påminna oss om allt Jeshua har sagt, det är Anden som är panten på vårt arv och jag är ganska säker på att det är Anden som är oljan i lampan (som är Bibelordet) som gör att vi har ljus i den sista mörka tiden innan brudgummen äntligen kommer. Tappa inte bort Anden! Utan Andens ledning är vi både infångade, inlagda, kokta och rökta - och that's not kul at all - och ingnting alls att föredra - jö.

Kenny Russell. Honom kan man lyssna på medan man broderar, eller stickar, ritar eller syr. Men man måste vara beredd på att man vill hoppa upp och dansa vilt ibland då det han säger blir FÖR bra!!! Släng penslarna och DANSAAA!!!

Pröva Allting: 119Ministries

Detta är två goa killar som har slagit sina påsar ihop och undervisar äkta bibelkunskap på universitetsnivå (fast mycket, mycket bättre innehåll, såklart) där de går igenom ett ämne i taget så omfattande man kan, typ. Deras slogan är: "Continue to test everything!" - en mycket hedervärd inställning i bibelsammanhang! Ska man lyssna på en undervisningsserie med dem är det anteckningsblock och penna, kaffemugg och tilltugg som gäller. Du kommer att vilja läsa mycket i Bibeln och dubbelkolla nästan allting i olika bibelöversättningar medan du lyssnar. This is food for a man, or a really big woman - hehe ;)

Deras viktigaste undervisningsserie är nog "The Pauline Paradox" som på ett mycket grundligt sätt går igenom Paulus undervisning om och förhållande till Mose lag. Detta menar Petrus är Bibelns svåraste undervisning att förstå.

Han varnar i 2 Petr.3:16-17 för att okunnighet och

/eller missförstånd på detta område

kan leda oss in i "laglöshetens villfarelse"

- en av församlingens farligaste teologiska fiender i ändens tid.

Och då den laglöse ju är "ha'satan" själv, vill vi självklart inte missförstå ett ämne av sådan dignitet. Så ta dig tid, plocka fram block och penna och börja studera en av Bibelns mest avgörande sanningar:

Behåll det goda och "fortsätt pröva allting!"

 

Den kontroversielle; Rob Skiba

Den här killen sticker ut hakan på status quo-ställen med inbyggd garantistämpel: "Företrädare av avvikande åsikter beder vänligen om några rejäla käftsmällar." Många kastar således sten på denne högintressante och vänlige predikant! Jag lyssnar ganska ofta på honom av företrädesvis tre skäl:

1. Hans undervisning gör Bibeln mer spännande än en thriller, utan att han misstolkar något väsentligt.

2. Han påminner oerhört mycket om min favoritkusin Conny - kunnig och påläst, skapelsetroende, enormt skärpt, öppen och ärlig, bjuder på sig själv, snäll mot kvinnor, barn och djur, humoristisk på gränsen till stå-upp-komiker (Conny), samt envis till tusen när han tror sig veta att han sannolikast är på rätt väg.

3. Jag gillar tanken på att han kanske har rätt om sina mest kontroversiella funderingar:

a) är 1 Mosebokens "Nefilim" en historisk realitet som återigen kan bli aktuell i ändens tid på något sätt?

b) är jorden - seriöst - möjligen platt?

Här kan du titta på ett läskigt, men ruskigt bra avsnitt med honom:

Rob Skiba är filmmakare och har ett spännande filmprojekt på gång som han kallar "Seed". Han är också värd att lyssna på när han berättar om sin och familjens vandring till en djupare förståelse av vår allra heligaste tros bibliska rötter.

 

Gå hem - läs din Bibel; Zachary Bauer

Denne apologet till predikant gör mig så glad de gånger jag kollar in hans undervisning. Han gör mig lycklig - främst för att han (liksom 119Ministries) alltid hänvisar sina lyssnare till deras egen Bibelläsning, som den självklara, ultimata bäraren av svaret på alla frågor för den som bara gräver ordentligt). Han hävdar såklart inte att han alltid själv har rätt, även om han, liksom alla sunda människor, naturligtvis argumenterar utifrån ståndpunkten att han HAR mest rätt i hela världen.

Han HAR allt som oftast rätt - åtminstone enligt mig :) Fast han tror absolut INTE att jorden kan vara platt. På den punkten är han lite stängd ;) Jag är åtminstone öppen för frågeställningen - det vore så oerhört KUL om det var sant ;)

Han har en liten självförsörjande homestead där han och hans söta fru odlar grönsaker och fisk. Här förklarar han varför vi inte ska äta bacon (sänk volymen lite - han är ganska högljudd):

Vill du ha mer på fötterna angående gris-ätande och bacon, kan du kolla in hur 119Ministries, Michael Rood eller Jim Staley (som nog bäst av alla) förklarar vad Bibeln egentligen säger om denna "naturens dammsugare". Mer om oren/ren mat hittar du här och en bok om ämnet finns att köpa här.

 

Paleohebreiske Slaktaren; Erik Bissell

Erik Bissell är lite mysko på många vis, men mycket bra på andra sätt. Jag gillar honom. Han har ett fullständigt unikt sätt att närma sig Skriften på - han hugger in på den med en Hebreisk Ordbok, separerar, dissikerar och gräver ner sig i bokstäver, ord och meningar med sin enorma kunskap om Paleohebreiska (ursprungsbokstäverna) - och har således fått tillnamnet "slaktaren" av sina belackare - sådana som inte tycker att univeristets-outbildat folk ska ge sig på att försöka förstå eller förklara Skriftens djupare innebörd. Deras åsikter skiter dock Erik Bissell högaktningsfullt i.

Här förklarar han, på sitt helt egenartade sätt, det bibelställe där YEHOVAH plötsligt kommer emot Mose "för att döda honom", när han äntligen är på väg till Egypten för att lyda YEHOVAHS befallning att befria folket - ett bibelställe som du och jag har grubblat över och sannolikt lämnat därhän, eftersom det över huvud taget inte går att fatta, då det verkar så oerhört motsägelsefullt. Med Erik Bissells unika studieteknik får vi en förklaring som, om vi vill tro på den, gör hela sammanhanget både tydligt och logiskt:

Hans slutsatser är oftast högintressanta, fast jag delar förstås inte hans syn på varken hur YEHOVAHS namn uttalas, eller hans syn på hur man avgör hur man följer den bibliska almanackan :) Men det är petitesser - man får och kan tro lite  olika samtidigt som man ändå gillar varandra!

Här skojar han till det om sitt "smeknamn" Slaktaren:

 Detta är alltså mina favoriter - men det finns fler! Här är några andra som är värda att googla lite mer på: Arthur Bailey,  Eddie Chumney och Brad Scott.

7 maj 2016