Uppenbarelseboken med hebreisk grundtext

Nehemia Gordon* berättar i senaste avsnittet av Michael Roods Shabbat night Live att han bland alla urgamla hebreiska dokument han har tillgång till att läsa har hittat "ett och ett halvt kapitel" av Johannes uppenbarelse på hebreiska (sloan 273 The British Library / Digitalized hebrew manuscripts). Han berättar även lite i början om det hebreiska Matteusevangeliet som han även skrivit en bok om. Jag har den om någon vill låna. Annars kan man köpa Nehemias lättlästa, välskrivna böcker på engelska här.

"I dag har vi över 227 tidiga hebreiska manuskript med de kompletta vokalerna för Guds namn - YeHoVaH (YHVH). Guds namn nämns 6,827 gånger i den hebreiska Bibeln. Det nämns mer än Herren, Gud eller El Shaddai. Men varför avslöjas Hans namn nu? Varför är dessa manuskript tillgängliga nu? Och vad betyder detta för ändens tid och denna generation?"

Titta på avsnittet, som visserligen är intressant i sin helhet, men just detta om Uppenbarelseboken på hebreiska börjar vid 31:07 och pågår i ca en timme.

Det är ALLTID mycket intressant att lyssna till Nehemia då han talar, för hans ärlighet, hans djupa sanningstörst och Bibeltro, hans förmåga att hålla sig till ämnet trots en del högintressanta parenteser - djupt intressanta ämnen för alla oss som vill veta vad texten verkligen säger, inte vad någon nutida religiöst strömlinjeformad teolog har räknat ut baserat på tidigare teologers okunskap. Jag är så glad att Michael Rood (min favoritpredikant) tar in Nehemia så ofta i sitt fredagskvällsprogram - tack, JEHOVAH för det! :D

*Nehemia Gordon som har en magisterexamen i bibliska studier från Hebreiska universitetet i Jerusalem. Han har hjälpt till att översätta texter som finns i The Dead Sea Scrolls Reader, var assistent vid Döda Havsrullarna Publication-projektet och har arbetat som forskare på Hebreiska Universitetets bibelprojekt.

 

17 okt 2017