Våra svenska högtider och deras relevans

Högtider - vi firar dem av många orsaker - för att vi växt upp med traditionen; för att högtiden är ett av kanske få tillfällen under året då vi träffar den lite vidare kresten av närmaste släktingar; för att få och ge presenter och få glädjas över ledigheten från jobb och skola.

I vuxen ålder blir ofta julklapparna mindre och mindre viktiga - man fortsätter firandet mer för att få träffa släkten i lugn och ro under festliga förtecken - och försöka trivas tillsammans med diverse föräldrar och syskon under några hysteriska timmar innan det hela är över! ÄNTLIGEN!

För visst pustar de flesta ut rejält dagen efter. Barnen leker (fastklistrade framför datorerna), medan de vuxna försöker trösta sig med att trots att bankkontot numera förvisso bara innehåller ekot av forna tillgångar, verkar ju barnen ändå rätt nöjda med sina alldeles på tok för dyra presenter. Och fast både januari och februari ser ut att - än en gång, bli en tröstlös vatten och bröd-period, känns det ändå bra att det nu är ett helt år kvar tills vi drar igång hela konkarongen igen. För vi måste naturligtvis upprepa det hela år efter år - trots att många känner stor hat-kärlek till det mesta med tillställningen.

Varför firar bibeltroende människor jul?

"För att fira Jesu födelse!"

Jesus/Yeshua föddes mest sannolikt i början av oktober under den Bibliska Högtiden "Sukkot" som på svenska översätts till "Lövhyddohögtiden". Johannes skriver om Hans födelse i kap 1:14:

"Och Ordet blev kött och bodde (ordagrant: tältade) bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning."

 

Sukkot är en äkta, biblisk högtid, med mycket rolig tid för famijen. Man bygger och bor i lövhydda/tält/koja/vindskydd/husvagn (tilfälligt boende) och grillar och lever bus i naturen under en vecka, tillsammans med alla sina andra firande vänner. Man tittar på stjärnorna och läser i Bibeln om löftet till Abraham, det kommande tusenårsriket och om Jesu/Yeshuas födelse:

"Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade ner honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem i härbärget."                                                                                            Luk 2:7

...som det så fint står i våra svenska översättningar. Man kan också översätta texten så här: Miriam "lindade Honom och lade Honom i en sukka (lövhydda) eftersom det inte fanns plats för dem i härbärget". Man översätter som man har förstånd till. Eller som Michael Rood förklarat saken så fint i den fantastiska sammanställningen av evangelierna "The Chronological Gospels" - numera en för mig ovärderlig favorit-bibelläsnings-form eftersom den sätter hela Jesu gärning under Torahn's strålkastare och får mig att ÄLSKA och vörda min Frälsare, Fader och Gud; Jesus/Yeshua långt mer än jag någonsin gjort tidigare:

"Primarily because the specific details of the Feast of Sukkot (Tabernacles) are foreign to Western culture, the word "manger" has been inventively interpreted as everything from an animal stall to a pig feeding through. However, during Sukkot all males from their thirteenth year and upward are required to build and live in temporary shelters - tabernacles or mangers (sukkot - Hb,. phatene or skene - Gk) - for seven days. The birth of Yeshua took place on the first day of the fiest of Sukkot. Miriam, being a pregnant woman, was not required to live in a sukkah during the Feast, but since the Bethlehem inn was filled, she brought forth her firstborn son in a sukkah."..."Genesis 33:17 (NIV) likewise records that "Yaakov made temporary shelters for his flocks; therefore, the name of the place was called Sukkot."

För dig som inte förstår engelska har jag översatt så här:

"Huvudsakligen eftersom de specifika detaljerna i högtiden Sukkot (lövhyddohögtiden) är främmande för den västerländska kulturen, har ordet "krubba" uppfinningsrikt tolkats som allt från ett djurstall till en utfordingsplats för grisar. Under Sukkot avkrävs av alla män från deras trettonde år och uppåt att bygga och bo i tillfälliga härbärgen - tabernakel eller krubbor (Sukkot - Hb,. phatene eller Skene - Gk) - i sju dagar. Yeshuas födelse ägde rum på den första dagen i Högtiden Sukkot. Miriam, en gravid kvinna, var inte skyldig att bo i en sukkah under högtiden, men eftersom Bethlehems värdshus var fullbokat, framfödde hon sin förstfödde son i en lövhydda. "..."1 Mos 33:17 (New International Version på engelska) anger likaså att "För sin boskap gjorde han [Yaakov] hyddor. Därför kallades platsen med namnet Suckot."

     /Michael John Rood. Översättning: Åsa Eriksson.

Traditioner istället för verklig gemenskap.

I just vår svenska, extrem-individualistiska kultur har många inte så mycket mer gemensamt med sina närmaste släktingar, än att man råkar vara just nära släkt. Då är det lätt att hålla extra hårt i traditionerna, som så behändigt reglerar gemenskapen, oavsett övrig relevans.

Innan vår kärnfamij slutade fira jul, såg storfamiljens firande-ritual ut ungefär så här:

Först åts skinka, (gris såklart), blandfärsbullar (mer gris), kroppkakor (gris i potatis) och revbensspjäll (gissa djuret) och sill. Sill är mums och fullt ätbart, förutsatt att man gillar ättiksinläggningar.

Sedan såg vi "Kalle Ankas jul" (Walt Disney var visserligen inte antisemit - enligt wikipedia - men han saluförde med sina tillgängliga medel julen som en exklusivt "kristen tradition" ) och fikade pepparkakor med julmust (två av få saker jag kan sakna med julfirandet. Vi skriver "fulmust" på flaskan när vi köper must nu för tiden, och dricker must alla dagar vi har lust (hehe, fint rim!) - UTOM på fulafton ;))

 

Apotek-Arne's - still mäjking the bäst fulmust in hele Småland!

Sedan kvällens absoluta höjdpunkt: JULKLAPPARNA som, liksom avgudagåvorna under Abrahams tid, låg under det vintergröna fruktbarhetssymbol-trädet, med solguden i toppen.

Ytterligare ett svin- ;) -dyrt offer till kommersialismens ande, eller "julens ande" framburet av dess nu för tiden främsta överstepräst - tomten; Sankt Nicholas" - ett katolskt helgon.

En forntida föregångare till vår tomte är Molok, en ugnsliknande järngud i vars rödglödgade famn Israels hedniska grannfolk offrade sina spädbarn i förhoppning om ekonomisk välgång under det kommande året. Den tidens kommersiella altare, med andra ord. I vår kultur sätter även vi våra barn i tomtens famn för att de ska önska sig grejer av honom. Man måste böja i tid, det som krokigt ska bli.

Under vårt firande delade först tomten ut en julklapp var till alla närvarande, medan resten av julklapparna förvarades under granen, där barnen, naturligt nog, spontant böjde knä så fint.

 

Granen, en forntida symbol för Nimrods avhuggna könsorgan, med kulor på grenarna (no need for further explanations) - en riktig klassiker alltså, redan från tiden strax efter syndafloden. 

Vår tids kommersiella altare?

Inget som påminner om vår tid? Samma ande, skulle jag säga. Vi väljer bara att abortera våra späda barn på sjukhus istället (det ser lite snyggare ut, för "syns inte = finns inte" - därom är alla vildvittrorna rörande ense) och visst är "årets julhandel" den oerhört viktiga händelse som varje år "behövs för att sätta snurr på sammhällsekonomin"?

När jag förstod att denna sorts andliga verklighet är roten till varför vårt julfirande har återuppstått i denna skepnad nu vid tidens slut, med samma urgamla symbolism, förvånades jag inte längre över att allt julfirande enligt lag var totalförbjudet i Amerika på 1700-talet. De förföljda anabaptisterna, kväkarna och presbyterianerna visste sannerligen vad skräp de lämnade bakom sig i Europa med dess Katolska, djupt ockulta avgudadyrkan.

Nu för tiden vet vi såklart bättre. Nu inser vi kristna att det inte är så dumt att fira jul, som de där insnöade, gamla stofilerna trodde :) För vi har ju Jesus i centrum för vårt julfirande! :D 

Vår Gud är visserligen "densamme igår, idag och i evighet" - det tycker vi om att citera - men Han har ändå på något underligt vis ändrat sig angående OM vi firar, HUR vi firar, eller NÄR vi firar högtider till Honom. Vi kan således hoppa över att läsa vad Gud befaller sitt folk i t.ex. 5 Mosebok 12 vers 2-4:

"Ni ska i grund förstöra alla de platser där hedningarna som ni fördriver har tjänat sina gudar, på de höga bergen och på höjderna och under alla gröna träd. Ni ska riva ner deras altaren och bryta sönder deras stenstoder och bränna upp deras lundar* i eld, och deras avgudabilder ska ni hugga ner och utplåna deras namn från dessa platser. Ni ska inte tjäna HERREN, er Gud, på deras sätt..."       (*Alt. övers.: aseror, kananeiska gudinnabilder, Astarte.)"

eller allra starkast i vers 29-31:

"När YEHOVAH, din Gud, utrotar de folk för dig, som du kommer till för att erövra och du tar över platser efter dem och bor i deras land, så ska du akta dig, så att du inte faller i snaran genom att följa efter dem, sedan de har blivit utrotade för dig, och att du inte frågar efter deras gudar och säger: Hur tjänade dessa folk sina gudar? Jag vill göra på samma sätt. Du ska inte göra så mot YEHOVAH, din Gud. För allt som är avskyvärt för YEHOVAH, som han hatar, har de gjort åt sina gudar, för till och med sina söner och döttrar bränner de upp i eld åt sina gudar."

Bibeln är visserligen vår "norm" och vi predikar att Guds bud är alltigenom goda och efterföljansvärda - men enligt vår moderna teologi friköpte Jesus oss från Bibelns Guds befallning om att efterleva Hans bud. Vi säger att Jesus gjorde det åt oss - så vi skulle slippa :D Vi kan istället leva i total laglöshet - för Gud älskar oss ändå, och ingenting dåligt kommer någonsin att hända! Hurr-Ra!

Hur stämmer den inställningen med Mose lag - den enda verksamhetsbeskrivning och norm som Jesus/Yeshua inte får bryta mot för att kunna räknas som syndfri; när den formulerar följande förhållningsregler angående profeter i allmänhet samt, i synnerhet, Messias' uppgift som "Profeten som skulle komma":

"Om en profet eller en drömmare som har drömmar träder fram hos dig och ger dig ett tecken eller ett under, och det tecknet eller undret inträffar som han talade med dig om och han säger: Låt oss följa efter andra gudar, som du inte känner, och låt oss tjäna dem, då ska du inte lyssna på den profetens ord eller den drömmaren som har drömmar, för YEHOVAH, er Gud, sätter er på prov för att få veta om ni älskar YEHOVAH, er Gud, av hela ert hjärta och av hela er själ. YEHOVAH, er Gud, ska ni följa och Honom ska ni frukta, Hans bud ska ni hålla, Hans röst ska ni lyda, Honom ska ni tjäna och Honom ska ni hålla er till. Men den profeten eller den drömmaren som har drömmar ska dödas, eftersom han predikade avfall från YEHOVAH, er Gud, som har fört er ut ur Egyptens land och friköpt er ur träldomshuset och han ville driva dig bort från den väg, som YEHOVAH, din Gud, har befallt dig att gå. Så ska du rensa bort det onda som finns bland dig."

5 Mos 13:1-5

"YEHOVAH, din Gud, ska låta uppstå bland dig en Profet* åt dig som är lik mig, av dina bröder. Honom ska ni lyssna till. Det var om allt detta du bad YEHOVAH, din Gud, den dagen då ni var församlade vid Horeb och du sade: Låt mig inte mer höra YEHOVAH'S, min Guds, röst och låt mig inte heller mer se denna stora eld, så att jag inte dör.

Och YEHOVAH sa till mig: De har rätt i vad de har sagt. En Profet ska Jag låta uppstå åt dem bland deras bröder, en som är lik dig, och Jag ska lägga Mina ord i hans mun, och han ska tala till dem allt vad Jag befaller honom. Och det ska ske, att om någon inte lyssnar till Mina ord som han talar i Mitt namn, så ska Jag utkräva det av honom. Men den profet som vågar sig på att tala ett ord i Mitt namn som Jag inte har befallt honom att säga, eller som talar i andra gudars namn, den profeten ska dö.

Om du tänker i ditt hjärta: Hur ska vi veta vilket ord YEHOVAH inte har talat? När en profet talar i YEHOVAH'S namn, och det han säger inte sker och inte går i uppfyllelse, då är det inte ett budskap som YEHOVAH har talat, utan profeten har talat i sitt övermod. Du skall inte vara rädd för honom."

5 Mos 18:15-22 (*Messiasprofetia)

 

Petrus förtydligar, i sin predikan på pingstdagen, vikten av att lyssna till Profetens ord; denne Profet som Mose hade förutsagt skulle komma:

 

"Ty Mose har ju sagt till fäderna: En profet som är lik mig skall YEHOVAH er Gud låta stå upp åt er från era bröder. Lyssna till honom i allt vad han säger till er. Och det ska ske att var och en själ som inte lyssnar till den profeten ska utrotas ur folket."

Apg. 3:22-23

Om Jesus/Yeshua alltså var den utlovade Profeten och Messias - VILKET HAN VAR OCH ÄR - kunde Han alltså med nödvändighet varken tala emot, "fullborda" (i bemärkelsen lägga bakom sig som utagerad), eller på något annat sätt omintetgöra Mose lag. Gjorde Han det kan vi inte räkna med att Han var eller är "Messias" i någon biblisk bemärkelse.

DANSEN :)

Efter julklapparna började så förnedringsdansen runt granen (och fast man hatade det, gjorde man det ändå "för barnens skull". Det är ju viktigt att de lär sig dansa "små grodorna" så de hänger med och inte blir utanför det kulturella mörker (förlåt - de kulturella markörer) som år 2015 definierar "svenskhet" :)


Här hade jag planerat att bädda in ett underbart roligt YouTubeklipp med "Svenska för invandrare", men tyvärr står det inte längre att finna. Detta är riktigt synd för den fantastiska svenskalärarinnan demonstrerar mycket träffande och underhållande hur svenskarna som "framför allt är rädda för att göra bort dig" dansar de mest enastående löjliga danser runt både gran och midsommarstång, bara för att det är tradition. Klockrent! That's us!

Varför dansar vi exakt samma löjliga danser runt både julgranen och midsommarstången. Kan inte räven få slippa raska över isen ens mitt i sommaren? Och måste små grodorna verkligen även vinterbada?

Ur religionsdialog-synpunkt borde det anses spännande att Sveriges häxor

och frikyrkofolk har så oerhört mycket gemensamt när det kommer till

hur vi i praktiken firar våra annars olika religioners viktigaste religiösa högtider!

Vi borde kanske löpa linan ut och börja jobba på

att även ha ekumeniska gudstjänster tillsammans?

 

SERIÖST - VARFÖR DANSAR VI RUNT ETT TRÄD?

Bibeln kallar detta "en vedervärdig styggelse" och anger sådana sedvänjor som orsak till Guds skilsmässa från sin otrogna hustru Israel. Efter 200 års envis, uthållig avgudadyrkan, fördrevs slutligen de tio nordstammarna av YEHOVAH själv till jordens allra yttersta ändar. Detta hände långt innan Jesus föddes och är enligt Skriftens Ord inte alls samma sak som Juda's senare spridning till samma världsdelar. Hade inte Juda och Benjamins stam blivit kvar i förbundet (den hemmavarande, äldste sonen), så hade Jesus/Yeshua inte kunnat dö för att utplåna varken de fördrivna nordstammarnas eller några övriga hedningars synder.

"YEHOVAH ska sprida ut dig bland alla folk, från jordens ena ända till den andra, och där ska du tjäna andra gudar, som varken du eller dina fäder har känt, trä och sten."

5 Mos 28:64

"Ja, Israels barn hade bedrivit otillbörliga ting mot YEHOVAH, sin Gud; de hade byggt sig offerhöjder på alla sina boningsorter, vid väktartornen såväl som i de befästa städerna. De hade rest stoder och Aseror åt sig på alla höga kullar och under alla gröna träd. Där hade de på alla offerhöjder tänt offereld, likasom de folk som YEHOVAH hade drivit bort för dem, och hade gjort onda ting, så att de förtörnade YEHOVAH…"

2 Kung 17:9-11

 "Över vem gören I eder lustiga? Mot vem spärren I upp munnen och räcken I ut tungan? Sannerligen, I ären överträdelsens barn, en lögnens avföda, I som upptändens av brånad vid terebinterna, ja, under alla gröna träd, I som slakten edra barn i dalarna, i bergsklyftornas djup. Stenarna i din dal har du till din del, de, just de äro din lott; också åt dem utgjuter du drickoffer och frambär du spisoffer. Skulle jag giva mig till freds vid sådant?"

Jesaja 57:4-6

Karl-Bertil Jonsson 

Sedan kom julaftonskvällens höjdpunkt för alla vuxna - "Karl-Bertil Jonssons julafton" (Kommunist? Javisst!). I samband med den åt vi ofta julgröt med kanel och sirap - en favoriträtt som vår familj oftast slukar glatt alla övriga tider på året, utom numera i just december.

"JUL-EVANGELIET"

Vissa jular försökte min far läsa "julevangeliet". Detta gjordes av trosövertygele, men skedde under olustig tystnad från de flesta åhörare. Tystnaden var fylld av barn och tonåringars suckande och halvvuxnas skruvande obehag över att "alla närvarande ju inte ens var särskilt troende - var det då inte onödigt att blanda in fem minuters BIBELLÄSNING i julfirandet?!? (Men FIRA JUL skulle ändå alla göra - troende eller ej - är det märkligt eller inte?)

De jular evangelieläsningen helt enkelt glömdes bort kändes stämningen alltid lättare. Då kunde vi ju ägna oss åt det väsentliga istället: Grismat, avgudadyrkan och kommunistpropaganda! :D

Det är så man skrattar högt - helt otroligt så vi höll på - och ändå var min familj pingstvänner! Det känns oerhört befriande att nu uppleva den Gudomliga Friheten att slippa hela rasket!

Tilläggas bör att vi alla gjorde detta med rent uppsåt och goda avsikter. Mose lag förutsade dock att denna "utveckling" skulle drabba Israel om de inte lydde Hans lag:

"YEHOVAH ska sprida ut dig bland alla folk, från jordens ena ända till den andra, och där ska du tjäna andra gudar, som varken du eller dina fäder har känt, trä och sten."

5 Mos 28:64

Jeremia' ord säger att Israels folk i framtiden ska komma med följande bekännelse:

"Herre , du min styrka och mitt försvar, min tillflykt på nödens dag, till dig ska hednafolken komma från jordens ändar och säga: "Bara lögn har våra fäder ärvt, förgängliga avgudar som inte kan hjälpa."

Jer 16:19 

Men som Michael Rood så sant brukar påpeka: "Sincerity and truth are seldom bedfellows in the world of religion" = "Uppriktighet och Sanning är sällan sängkamrater i religionens värld". I totally love him! :D

...och julen varar än' till påska'!

   

Ishtars blomma är påskliljan.

Påsken gick det alltid att fira på ett aningens mer helgat sätt, tyckte jag, eftersom den ju inte är riktigt lika kommersiellt stor som julen. Man försökte göra påskfirandet så "kristet som möjligt" men förde en ojämn kamp mot kycklingar, fjädrar och den sjuka idén om påsk-kärringar. Man KAN ju inte vara otrevlig mot barn, men sannerligen om jag inte tycker detta godistiggeri är rentav fräckt - framför allt av de söta, utklädda små barnens föräldrar! Köp godis själva åt era ungar och behåll er häxbaserade religion för er själva!

Det är lika illa med bus eller godis på häxornas höstfest "Halloween". Att man medvetet kan välja att klä ut sina älskade barn (som man önskar allt gott i världen) till häxor, demoner eller klä dem i kläder med dödssymboler, slutar aldrig förundra mig. Vad har vi föräldrar fått hjärnan till?

(Jag har själv gjort samma sak, så jag kastar sten i glashus, men min Gud är tålmodig och ger oss alla tid till omvändelse - tack och lov, säger jag!)

Detta är banne mig lika sjukt som det skulle vara att klä ut sina barn till IS-krigare "på skoj". Och skicka ut dem för att hota grannarna med "bomb eller godis". Lika sjukt! Och det är samma andemakter bakom dessa seder, själva traditionerna är bara lite mer forntida.

Underbare Johan Glans gör en rasande rolig presentation om vårt moderna påskfirande i ett YouTube-klipp som inte längre finns på YouTube, men som fortfarande går att hitta på Facebook, för den som vågar sig in där. Missa inte det utan klicka på bilden om du behöver skratta lite mitt i allt allvar: 

När jag bild-googlade på ordet "påsk" möttes jag av inte mindre än 15 rader bilder med: kycklingar, ägg, häxor, kvastar, fjädrar och påskharar. Här är ett kalas-exempel på vilken sorts bilder ordet "påsk" genererar:

 

Det ser ju slående kristet ut :D Okej, inte så värst kanske.

Det ser mer ut som det Michael Rood beskriver som "legenden om Semiramis*"; Nimrods hustru, som efter hans död gudomligförklarade sin make och sa att han blivit "solguden" genom vars "strålar" hon sedan blev gravid och födde Tammus, som hon påstod var "Nimrod återuppstånden" och därför utsatte för livslång incest. Efter att Tammus vid 40 års ålder dödats av ett vildsvin införde hon 40 dagars årlig fasta och gråt för Tammus...

"Det var inte sant. Nej, det var inte sant, för däremellan kommer fastan!"

...en fasta som hölls under fyrtio dagar innan första söndagen efter vårdagjämningen, då man istället övergick till att fira henne själv; "himmelens drottning". Du som är lite påläst om katolska högtider ser de övertydliga parallellerna.

När hon sedemera dog uppsteg hon, enligt samma legend, till himlen, men blev av gudarna återsänd till jorden i ett jättestort ägg, som landade i floden Eufrat. Naken steg hon sedan ut, i form av sexgudinnan Venus (/Ishtar/Easter/Asera).

Som bevis för att hon var en gudinna förvandlade hon genast en fågel till en äggläggande kanin. Men inte har detta något med våra påsktraditioner att göra? Bibeln säger att "intet är nytt under solen" - ändå tror vi att våra traditioner är sååå nyuppståndna och unika för vår tid. "Ny-uppståndna" är förresten ett bra ord i sammanhanget. Samma andemakter som Bibeln nämner är verksamma i dag - och de har kvar sina urgamla symboler - så man kan känna igen dem, fast våra märkliga traditioner kan verka så "nya".

Att Semiramis/Venus även kallas Asera är intressant - det är just denna Asera-dyrkan som Bibelns profeter fördömer så starkt. Israels Gud HATAR dyrkan av denna gudinna, som i Israel gick till på följande, vederstyggliga vis:

På påskdagsmorgonen i soluppgången offrade man 3 månader gamla spädbarn på Aserans/Astartes/Ishtars altare. (En sådan grotta finns fortfarande centralt belägen i Jerusalem, öppen för turister att besöka) Sedan "befruktade" Ishtar-prästen ex antal jungfrur på samma altare. De förstfödda barn som blev frukten av detta, offrades sedan i sin tur året därpå. Efter barnoffret doppade man kokta ägg i de dödade spädbarnens blod innan man åt äggen.

Inte konstigt att de första kristna - innan de fick någon annan undervisning - fick stränga order om att bland annat inte förtära blod, som en av de första absoluterna i sin kristna vandring. Man kan nämligen inte äta både vid Jesu/Yeshuas och demonernas bord och kalla sig kristen - eller har detta ändrats, kanske?

Kanske vi även kan fira Yeshuas död och uppståndelse på detta hedniska datum utan att skända vår egen Guds befallning:

"När HERREN, din Gud, utrotar de folk för dig, som du kommer till för att erövra och du tar över platser efter dem och bor i deras land, så ska du akta dig, så att du inte faller i snaran genom att följa efter dem, sedan de har blivit utrotade för dig, och att du inte frågar efter deras gudar och säger: Hur tjänade dessa folk sina gudar? Jag vill göra på samma sätt. Du ska inte göra så mot HERREN, din Gud. För allt som är avskyvärt för HERREN, som han hatar, har de gjort åt sina gudar, för till och med sina söner och döttrar bränner de upp i eld åt sina gudar. Allt det jag befaller er ska ni vara noga med att följa. Du skall inte lägga något till det och inte heller ta något därifrån."

5 Mos 12:29-32

Att gudinnan Semiramis/Venus/Ishtar/Aseran/Easter har så många, ibland liknande namn, beror på språkförbistringen efter Babels torn (Nimrods byggprojekt). Soldyrkansreligionen (plus den gemensamma kunskapen om den stora världsvida översvämningen) spreds därför i olika versioner över hela världen, men de nya språken orsakade solguda-familjernas nya namn. Därför finns många gemensamma nämnare i de olika natur-religionerna's legender och traditioner. 

Än idag görs en stor sak av påskäggen i Vita Huset i Washington USA. Sannolikt minns de flesta inte längre den historiska orsaken till denna tradition. Ockulta religionsutövare ser det naturligtvis som en högvinst att kristna firar ockulta högtider på ett ockult sätt. Vi är ju sanningens pelare och grundfäste, så ljuset lyser verkligen i mörkret, till vägledning för många...(Förtydligande: Andra halvan av senaste meningen avses att förstås som ironi)

 

TILLBAKA TILL RÖTTERNA!

Vad ska man då göra, om nu både jul och påskfirandet vi är vana vid är så vederstyggliga inför vår Gud? Tja, det FINNS högtider som Gud i Bibeln säger att Israel ska fira (det Israel vi är inympade i) och som verkligen har relevans för "vår allra heligaste tro" - högtider som både Jesus/Yeshua själv och alla de första två århundradenas troende, undantagslöst firade.

Den första och viktigaste är Vecko-Sabbaten, som firas varje vecka; varje Lördag, och som är det primära förbundstecknet mellan YEHOVAH och Israels folk (som vi är inympade i - av nåd, genom tro):

"Tala du till Israels barn och säg: Sannerligen, Mina sabbater ska ni hålla, ty de är ett tecken mellan Mig och er, genom alla släktled, för att ni ska veta att Jag är YEHOVAH som helgar er. Ni ska hålla sabbaten, ty den är helig för er. Den som vanhelgar den skall sannerligen döden dö, ty var och en som utför något arbete på den dagen, hans själ ska utrotas ur hans folk. Sex dagar ska man arbeta, men den sjunde dagen är det sabbat för vila, helig åt YEHOVAH. Var och en som utför något arbete på sabbatsdagen, han ska sannerligen döden dö. Därför ska Israels barn hålla sabbaten, de ska fira sabbaten genom alla släktled som ett evigt förbund. Den är ett evigt tecken mellan mig och Israels barn, ty på sex dagar gjorde YEHOVAH himmel och jord, men på den sjunde dagen höll Han upp och vilade (vilade Han och blev utvilad)."

2 Mos 31:13-17

De mindes vad Jesus/Yeshua redan har gjort när de firade:

Biblisk Påsk (Pesach) - till minne av blodet på dörrposterna i Egypten och Yeshuas blod som renar från all synd och friköper oss från det dödsstraff, som enligt syndens och dödens lag annars hänger över allas våra huvuden.

Det osyrade brödets högtid (Chag Ha Matzah) - Till minne av den syndfrie Yeshuas vistelse i graven under tre dagar och tre nätter (inte från katolikernas "långfredag eftermiddag" till "påsksönsöndagens morgon" vilket blir högst 2 nätter och 2 dagar, hur man än tänjer det.) "First we must learn how to count to three" som Michael Rood brukar säga ;)

Förstlingskärvens högtid (Yom ha'Bikkurim)  - till minne av Hans uppståndelse från de döda - han som "uppstått från de döda och har blivit förstlingen av de som somnat in." 1 Kor 15:20

Biblisk Pingst (Shavuot) - till minne av lagens givande på Sinai berg samt av "lagens skrivande" i de troendes hjärtan genom den helige Ande, på pingstdagen när alla var samlade på Tempelberget, på den del av tempelområdet som kallas övre salen, bland tusentals andra pilgrimer.

 

De såg fram emot vad Jesus/Yeshua kommer att göra i framtiden när de firade:

Trumpethögtiden (Yom Teruah) - som pekar fram mot de dödas uppståndelse vid den sista basunens ljud.

Försoningsdagen (Yom Kippur) - som bl.a. pekar fram mot domen över nationerna som delat Guds land - då Yeshua skiljer fåren från getterna.

Lövhyddohögtiden (Sukkot) - som pekar fram mot Lammets bröllop och det tusenåriga fridsriket då Yeshua ska regera över hela jorden och då lejon och lamm ska "beta tillsammans".

Varför jag tror att just dessa högtider skulle vara mer relevanta för vår allra heligaste tro än vår nuvarande, hedniska tomte-jul och katolskt/ockult orienterade "påsk med höns-tema"? Ja, säg det. Kanske för att Bibeln säger så här:

"Ty Herren, YEHOVAH gör ingenting utan att ha uppenbarat sin hemlighet för sina tjänare profeterna."

Amos 3:7

Visa mig var i Bibeln Gud, genom sina heliga profeter, har uppenbarat att Hans kommande Messias ska omintetgöra Gamla Testamentets högtider och skapa en ny Nytestamentligt grundad religion som är skild från bröderna, landet och löftet till Abraham om riket - en religion med nya högtider, på andra tider än Gud redan bestämt (Han den oföränderlige) där alla är "fria" att fira eller inte fira precis vilka högtider de själva vill och glatt kan strunta i vad Gud har befallt ska gälla för Israel (som vi är inympade i av nåd, genom tro) för evärdelig tid! Var?

Ge mig två eller tre samstämmiga vittnen bland Gamla Testamentets profeter - så är saken avgjord :)

Men fram tills du hittat dessa (obefintliga) bibelord, var snäll och omvärdera vilket vittnesbörd vi ger alla seriösa New Age'are, häxor, ockulta och vanliga medelsvenssons, när vi kristna helt oreflekterat fortsätter att fira deras hedniska högtider, på deras sätt, med deras attiraljer, enligt deras hedniska årshjul - tvärt emot Guds Ord. Att vi dessutom febrilt försöker trycka in Jesus i dessa fairytales och förfasar oss när SVT:s julkalendrar år efter år handlar om allt annat än Kristi födelse gör inte saken bättre. Vad trodde vi? Att julen egentligen verkligen seriöst handlade om Honom?!? Kanske i de religiösa sagornas värld, men aldrig i verkligheten - och det vet vi, om vi bara tänker med våra hjärnor och läser lite om julens historia på Wikipedia eller kanske en smula religionshistoria!

Varför skulle en äkta sanningssökare vilja komma till "just vår kyrka" och smaka på "just vår religiösa sago-coctail". Vi som, enligt 1 Tim 3:15, skulle vara "sanningens pelare och grundfäste" - vad ska vi göra för att få tillbaks vår sälta? Duger egentligen vår befintliga religions-synkretism till något annat än att kastas ut och trampas ner av människorna? :(

Hur vänder vi skutan?

Ja, det har Bibelns Gud visat oss redan i 5 Mos 30:hela kapitlet - och det intressanta är att ALLTIHOP GÄLLER OSS - HÄR OCH NU :)

"Och det ska ske, när allt detta kommer över dig, välsignelsen och förbannelsen, som jag har förelagt dig, och du ska minnas dem bland alla folk dit YEHOVAH din Gud har fördrivit dig, och du ska vända tillbaka till YEHOVAH, din Gud, och lyda Hans röst i allt vad jag i dag befaller dig, både du och dina barn, av hela ditt hjärta och med hela din själ, då ska YEHOVAH, din Gud, föra dig tillbaka från din fångenskap och förbarma sig över dig. YEHOVAH, din Gud ska åter samla dig från alla folk, dit Han har skingrat dig. Även om dina fördrivna skulle vara vid himlens ände, skall YEHOVAH, din Gud, samla dig därifrån och hämta dig därifrån.

YEHOVAH, din Gud, ska föra dig in i det land som dina fäder har haft till besittning och du ska besitta det, och Han ska låta det gå dig väl och göra dig talrik, mer än dina fäder. Och YEHOVAH, din Gud, ska omskära ditt hjärta och dina efterkommandes hjärtan, så att du älskar YEHOVAH, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ, för att du ska få leva. Och YEHOVAH, din Gud, ska lägga alla dessa förbannelser på dina fiender och på dem som hatar dig och förföljer dig. Du ska vända tillbaka och lyda YEHOVAH:s röst och följa alla Hans bud som jag befaller dig i dag. YEHOVAH, din Gud, ska ge dig överflöd i allt vad du företar dig, genom barnen du får, djuren som föds och grödan från ditt land för ditt bästa. Ty YEHOVAH ska åter glädja sig över att låta det gå dig väl, så som Han gladde sig över dina fäder, när du lyssnar till YEHOVAH:s, din Guds, röst och håller Hans bud och stadgar som är skrivna i denna lagbok, och om du vänder om till YEHOVAH, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ."

"Ty det bud som jag i dag ger dig är inte för svårt för dig och det är inte långt borta". (Sv.Folkbibeln) "Det är inte i himlen, så att du behöver säga: Vem vill fara upp för oss till himlen och hämta det åt oss så att vi kan höra och göra det? Det är inte heller på andra sidan av havet så att du behöver säga: Vem ska fara över havet för oss och hämta det åt oss, så att vi kan höra och göra det? Utan ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta, så att du kan göra efter det. Se, jag lägger i dag fram för dig livet och vad gott är, döden och vad ont är, i det jag befaller dig i dag att älska YEHOVAH, din Gud, och att vandra på hans vägar och hålla Hans bud, Hans stadgar och Hans lagar, så att du kan få leva och bli talrik, och YEHOVAH, din Gud, ska välsigna dig i det land dit du kommer för att ta det i besittning.

Men om ditt hjärta vänder sig bort så att du inte vill höra, utan låter dig förföras till att tillbe andra gudar och tjäna dem, så varnar jag er i dag, att ni sannerligen ska förgås. Ni kommer inte att få leva länge i det land dit du drar över Jordan för att komma in i och ta i besittning. Jag tar i dag himmel och jord till vittne mot er att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse. Välj därför livet, så att du och dina efterkommande får leva, genom att du älskar YEHOVAH, din Gud, och lyder Hans röst och håller dig till Honom. Ty Han är ditt liv och dina dagars längd, så att du får bo i det land som YEHOVAH med ed har lovat dina fäder Abraham, Isak och Jakob, att ge dem."

Dags för verklig omvändelse

Väckelsen vårt land behöver handlar alltså inte om nya känsloutspel, gapande predikanter och mer framgångsteologi (bevare oss väl), av varken laglöst karismatisk eller laglöst katolsk art. Den handlar istället om att vi böjer våra knän och ber Gud uppenbara vår sanna identitet - vilka vi egentligen är, bortom vår egen, historiskt sett drygt 150-åriga, frireligiösa, ljumma, numera rätt grumliga, lilla ankdamm.

Hittar vi det sanna svaret på identitetsfrågan förvandlas ALLTING - Bibeln blir återigen högaktuell, Jesus/Yeshua fortsätter att vara vår älskade Frälsare och Gud, men vi förstår också att Han är vägen hem till Fadern, våra bröder, Landet och Gudsriket.

I den processen måste vi börja med att göra oss av med synden som snärjer oss så hårt. Vi kan börja med synden att vi tror på lögnen att vi kan fira högtider till YEHOVAH på katolsk/hedniska högtids-dagar, ha helig sammankomst med Bibelns Gud på "solgudens heliga dag", istället för på den bibliska Sabbaten, och att vi allmänt kan gå Bibelns Guds ärenden på vadhelst sätt vi själva har lust till - ett fullständigt antikristligt tänke- och levnadssätt som Bibeln sammanfattar med begreppet: "laglöshetens villfarelse".

Denna inställning är lika felaktigt ute som judendomens alla mänskligt påhittade tilläggsregler (Talmud och Mishna) som reglerar alltifrån i vilken ordning man bör knyta skosnörena till hur långt man får promenera på sabbaten, för att kunna anses leva rättfärdigt. Vi är precis lika religiöst fastlåsta - vi ligger bara och kavar i andra diket, gör-vad-du-själv-vill-diket. Vi tror att inget vi gör, ytterst sett spelar någon som helst roll. "En gång frälst - alltid frälst" liksom.

Man skulle kortfattat kunna säga att judendomen har brutit Guds bud genom att godtyckligt lägga till bud medan kristendomen har brutit mot Guds bud genom att godtyckligt dra ifrån bud:

"Ni ska inte lägga något till de ord som jag befaller er, och inte heller dra ifrån något. Ni ska hålla YEHOVAH'S, er Guds, bud som jag befaller er." 5 Mos 4:2 

Laglösheten i sina olika former har satt krokben för större delen av Guds församling i Sverige och förpassat det mesta av vår teologi till skräphögen för "salt som mist sin sälta". Vi kan läsa innantill hur den utvecklingen slutar. Dags för en allvarligt menad omvändelseprocess där vi aktivt tar av oss de katolskt infiltrerade, frireligiösa glasögonen och söker den rena sanningen i Guds Ord. Och sluta lyssna på människor som tror att just deras gamla dammiga frikyrkodoktriner är detsamma som Guds Ords rena sanning, bara för att de står och stampar på samma fläck som när de blev frälsta (av bara nåd) för 150 år sedan.

Förtydligande 1:

Betyder det jag skrivit nu, att vi ska bli judar? Nej. Judendomen är, som jag tidigare påpekat, en förlängning av fariseismen, i sin värsta form lika totalt vilse i pannkakan som den "hednakristna" katolicismen. Judafolket är dock, för löftenas skull, våra älskade tros-bröder, men de består förvisso bara av, i stora drag, Juda och Benjamins stam och är bara ena halvan av Guds egendomsfolk. Vi inympingar utgör andra halvan. 

Vi som, av nåd genom tron, har återinympats i Israel, tillhör nu - i Kristus - de tio, en gång förlorade, nordstammarna som måste återvända genom dörren Jesus Kristus/Yeshua Messias, till vårt verkliga "arv i Kristus": Fadern, Toran, Landet och Riket.

"Men han svarade och sade: Jag är inte sänd till andra än de borttappade fåren av Israels hus."

Matt 15:24

Paulus beskriver så underbart vad som ska ske när de tio förlorade stammarna återvänder (den förlorade sonen, det förlorade fåret, det borttappade myntet) till Fadershuset:

"Ty jag vill inte, bröder, att ni ska vara ovetande om denna hemlighet, för att ni själva inte ska anse er vara kloka: Förhärdelse (alt. förblindelse) har drabbat en del av Israel, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in. Och så ska hela Israel bli frälst, som det står skrivet: Från Sion ska Befriaren komma och Han ska avlägsna ogudaktigheten från Jakob. Och detta ska vara Mitt förbund med dem, när Jag tar bort deras synder."

Rom 11:25-27

Att hedningarna "i fullt antal har kommit in" är ett direktcitat från Jakobs välsingelse av Efraim - den yngste av Josefs söner i Egypten - ett mycket intressant bibelord, som ligger till grund för en rätt förståelse av "de två stavarna" som ska bli ett i Guds hand:

"YEHOVAHS ord kom till mig. Han sade:"Du människobarn, tag en trästav och skriv på den: För Juda och Israels barn, hans medbröder. Tag sedan en annan trästav och skriv på den: För Josef, en trästav för Efraim och alla av Israels hus, hans medbröder. Foga sedan ihop dem med varandra till en enda stav, så att de förenas till ett i din hand. 
När dina landsmän då säger till dig: Förklara för oss vad du menar med detta,
då ska du svara dem: Så säger Herren, YEHOVAH: Se, Jag ska ta Josefs stav, som är i Efraims hand, det vill säga Israels stammar, hans medbröder, och jag ska foga ihop dem med Juda, med Juda stav, och göra dem till en enda stav, så att de blir ett i min hand. Stavarna som du har skrivit på, ska du hålla i din hand inför deras ögon. Säg sedan till dem: Så säger Herren, YEHOVAH : Se, Jag ska hämta Israels barn ut från de folk, dit de har vandrat bort. Jag ska samla dem från alla håll och föra dem in i deras land. Jag ska göra dem till ett enda folk i landet, på Israels berg. En och samma kung ska de alla ha. De ska inte mer vara två folk och inte mer vara delade i två riken. Och de ska inte mer orena sig med sina avgudar och vidrigheter och med alla slags överträdelser. Jag ska rädda dem från alla orter, där de har syndat, och ska rena dem. De ska vara mitt folk, och Jag ska vara deras Gud. 
Min tjänare David ska vara kung över dem, och de ska alla ha en och samma herde. De ska leva efter Mina föreskrifter och hålla Mina stadgar och följa dem.
De ska bo i det land som Jag gav åt Min tjänare Jakob, det land där era fäder bodde. De ska själva bo där, de och deras barn och deras barnbarn till evig tid, och Min tjänare David ska för evigt vara deras furste. Jag ska sluta ett fridsförbund med dem. Det ska vara ett evigt förbund med dem. Jag ska bereda plats för dem och föröka dem och låta Min helgedom stå ibland dem för evigt. Min boning ska vara hos dem, och Jag ska vara deras Gud, och de ska vara Mitt folk. Och folken ska inse att Jag är YEHOVAH som helgar Israel, när Min helgedom är mitt ibland dem för evigt."

Hes 37:15-28

 

Förtydligande 2:

Betyder det jag skrivit nu att vi blir frälsta genom att hålla Guds Lag/Torah/Instruktioner? Nej. Ingen har någonsin blivit frälst genom att hålla Guds Lag/Torah/Instruktioner. Alla vi troende söker, likt Abraham, efterleva Guds instruktioner efter bästa förmåga, eftersom vi redan är frälsta av nåd genom tro och eftersom Lagen/Torahn/Instruktionerna redan är skrivna i våra hjärtan genom den helige Ande. Eftersom Gud först har älskat oss är det vårt naturliga gensvar att vilja älska Honom tillbaka.

Att leva enligt Guds Lag/Torah/Instruktioner är att tala Guds eget kärleksspråk.

Minns att Gud själv säger att detta inte är svårt:

"Ty det bud som jag i dag ger dig är inte för svårt för dig och det är inte långt borta". 5 Mos 30:11

"Och du ska inte vika av vare sig till höger eller vänster, från de ord som Jag i dag befaller dig, så att du följer andra gudar för att tjäna dem."   5 Mos 28:14

Att som "kristen" försöka hålla fariseiska tilläggslagar är däremot varken möjligt eller önskvärt - vilket Jesus/Yeshua var väldigt tydlig med:

"Akta er för fariseernas och sadduceernas surdeg? Då förstod de, att han inte hade sagt att de skulle akta sig för surdeg i bröd, utan för fariseernas och sadduceernas lära." Matt 16:11-12.

 

Jag deltar inte längre frivilligt i några av Katolska Kyrkans "heliga lagar och tider" om jag kan undvika det: söndag istället för sabbat och konsekvent hedniska datum (och platser) för alla högtider. Jag har till och med slutat fira "kanelbullens dag", vilket kanske är onödigt, men jag är misstänksam mot alla dessa kommersiella påfund. Kanelbullar kan jag ändå äta när jag vill.

Eftersom jag insett att Bibelns Gud är den ende genuint goda entiteten i denna värld, vill jag leva i enlighet med Bibelns ursprungliga budskap så mycket det bara går. Mycket har ställts på högkant under denna min resa och många av mina fördomar om min egen Bibel har utmanats och manglats rejält i flera omgångar. Resan är inte slut, men jag har gått berikad ur frågeställningarna, som bara har stärkt min tro på en ENORMT GOD GUD. Den största skillnaden, mot för tio år sedan, är nog snarast att Han nu i mina ögon är precis lika god i Gamla Testamentet som i Nya. Fråga mig gärna varför :D

Vilka högtider du bör fira? Det beror på vilken Gud du vill tjäna.

Shalom :D

 

* Många och motsägande är legenderna och åsikterna om Semiramis, och dessutom fullständigt oviktiga, utom ur aspekten "Varifrån-kommer-egentligen-våra-så-kallade-kristna-traditioner".

24 dec 2015